Fazole mungo klíčení – proces vhodný i pro začátečníky

Každý začátečník by měl své zkušenosti začít sbírat postupně a ubírat se směrem od jednodušších postupů k těm náročnějším. To je obecné pravidlo každé lidské činnosti, které se pochopitelně vztahuje i na klíčení semínek. Pro začátek se vyplatí pořídit semínka, která vzejdou rychle, bez vynaložení přílišné námahy a bez komplikací, jimiž se mohou stát například plísně.chléb s pomazánkou, ředkvičkou a klíčky

Luštěniny klíčí nejlépe

Úspěch můžete zaznamenat například u luštěnin, s nimiž to jde opravdu snadno. Pro úplný začátek zkuste třeba hnědou nebo zelenou čočku. Musí to být celá zrna, nikoli půlená, a musí být celistvá, tedy s ochrannou slupkou. Klasický půlený hrách a půlená nebo loupaná červená čočka vám samozřejmě nevyklíčí.

Vyzkoušejte mungo

Dobrý tip jsou také drobné fazolky mungo. Proces fazole mungo klíčení zvládnou i děti, důležité je opatřit si celé plody určené k nakličování, nikoli pro výsadbu na záhon vzhledem k tomu, že mohou být opatřeny postřikem proti škůdcům. Můžete je koupit i naklíčené v supermarketu, kde se na pultech chlazených regálů objevují pravidelně, ale ty, které si vypěstujete doma, jsou čerstvé, a máte proces klíčení plně pod kontrolou.
A jak postupovat?  
Luštěninu nemusíte namáčet, pouze ji propláchněte v cedníku, zbavte poškozených a nezdravě vypadajících kusů, a vložte do nádoby na klíčení. Jestliže si chcete usnadnit práci, můžete si pořídit speciální misky ze zdravotně nezávadného materiálu. Nejsou drahé a můžete v nich klíčit i větší množství a různé druhy rostlinek naráz. Mají vroubkované dno, kde se drží pouze potřebná vlhkost, a přebytečná voda při proplachování odtéká do spodní nádobky speciálními ventilky, takže není nutné semínka stále z misek vyprošťovat a proplachovat je pracně v cedníku.malé klíčící rostlinky
Pravidelné proplachování čistou studenou vodou je velmi důležité, tím předejdete tvorbě plísní a množení bakterií. Konzumovatelné klíčky u fazolí mungo se vytvoří již za tři dny, kratší jsou výrazně sladší, ty delší cca 2 cm jsou více pikantní a hořké.